Înscriere acte emise de autorităţi străine

Certificatul de căsătorie

Acte necesare pentru înscrierea certificatului de căsătorie

Depunerea unei cereri pentru înscrierea certificatului de căsătorie emis de autorităţile indiene, însoţită de:

  1. originalul certificatului de căsătorie eliberat de autorităţile indiene - copia în hindi şi traducerea în engleză;
  2. actele de identitate ale soţilor;
  3. certificatele de naştere ale soţilor şi traducerea în engleză a certificatului de naştere al cetăţeanului indian.

Actele de la punctul (1) se supralegalizează la Ministerul Afacerilor Externe indian.

Pentru înscrierea certificatelor de căsătorie eliberate de autorităţile străine în registrele de stare civilă româneşti, în termen de până la 6 luni taxa consulară este echivalentul în rupii a 125 euro.

Pentru înscrierea certificatelor de căsătorie eliberate de autorităţile străine în actele de stare civilă româneşti, în termen de peste 6 luni taxa consulară este echivalentul în rupii a 140 euro.

Taxa de efectuare a traducerii la ambasadă (echivalentul în rupii a 35 euro/ pagină) nu este inclusă în taxa prevăzută pentru înscriere ceea ce conduce la modificarea în mod corespunzător a taxei totale de înscriere. Certificarea conformităţii cu originalul în limba din care s-a efectuat traducerea se înregistrează separat, dar este inclusă în taxa totală prevăzută pentru înscriere.
În situaţia în care înscrierea se efectuează în 48 de ore, se percep în plus taxele de urgenţă pentru înscriere (echivalentul în rupii a 15 euro) şi pentru efectuarea traducerii (echivalentul în rupii a 15 euro).


Când veţi veni la ambasadă veţi face următoarele:

1. Depunerea unei cereri pentru efectuarea următoarele servicii consulare (descarcă cererea de servicii consulare).

  • Autentificarea sigiliului Ministerului Afacerilor Externe indian (serviciu inclus în taxa de înscriere).
  • Traducerea în română a certificatului de căsătorie emis de autorităţile indiene după traducerea legalizată în engleză (serviciu inclus în taxa de înscriere).
  • Înscrierea în registrul ambasadei a certificatului de căsătorie emis de autorităţile indiene şi eliberarea unui certificat de căsătorie românesc (descarcă cererea de eliberare a certificatului de căsătorie românsec).

2. Depunerea unei declaraţii (descarcă formularul) prin care solicitantul confirmă, pe proprie răspundere că nu a mai cerut înscrierea actului la o altă ambasadă, consulat sau autoritate română (gratuit).

3. Depunerea unei declaraţii (descarcă formularul) prin care solicitantul atestă inexistenţa altei căsătorii (gratuit).

4. Autentificarea unei declaraţii (descarcă formularul) prin care soţii precizează care este numele de familie al fiecăruia după căsătorie (serviciu inclus în taxa de înscriere).

5. Depunerea unei declaraţii (descarcă formularul) prin care soţii precizează legea şi regimul matrimonial alese la căsătorie înaintea autorităţilor indiene.

Întocmirea actului se va face numai în condiţiile în care s-a stabilit că soţul cetăţean român, în cazul în care a avut una sau mai multe căsătorii încheiate în străinatate şi hotărârea de divorţ a fost pronunţată în străinătate, a solicitat înscrierea menţiunilor de căsătorie şi de divorţ pe marginea actului de naştere din ţară. Dovada o poate face prezentând certificatul de naştere eliberat de autorităţile din ţara, cu toate menţiunile înscrise (referitoare la căsătorie sau divorţ).

În prim plan

Alegeri pentru Președintele României – 2019

13.08.2019

Alegerile prezidențiale din 2019 vor avea loc în data de 10 noiembrie (turul I) și 24 noiembrie (turul II). Cetățenii români cu drept de vot …

Ghidul privind rezidența fiscală a persoanelor fizice

13.08.2019

În cadrul demersurilor de informare a cetățenilor români care se află temporar/permanent în străinătate, ANAF a realizat un ghid privind…

Ziua Europei la New Delhi

10.05.2019

La data de 9 mai, am sărbătorit, împreună cu ambasadorii statelor membre UE, Ziua Europei la New Delhi, organizată de Delegația Uniunii…

Participare la festivalul de modă ”Global Fashion and Design”

22.04.2019

E.S. dl. Radu Dobre, Ambasadorul României la New Delhi a participat la a treia ediție a festivalului de modă ”Global Fashion and Design”,…