Prima pagină

Date generale

I. Prezentare generală:

Denumirea oficială: Republica India

Fusul orar: + 2,5 ore faţă de România (* 3,5 ore atunci când ţara noastră trece la ora de iarnă).

Capitala: New Delhi, situată în nordul ţării (13 milioane de locuitori; creşte cu circa 0,5 milioane de locuitori pe an).

Alte oraşe importante: Mumbai (fost Bombay; 14 milioane de locuitori), capitala comercială şi financiară a ţării; Kolkata (7,8milioane de locuitori); Chennai (4,3 milioane de locuitori).

Suprafaţa: 3.287.590 km2 – a şaptea ţară din lume ca mărime, de aproape 14 ori mai întinsă decât România şi doar puţin mai mică decât întreaga suprafaţă a Uniunii Europene.

Clima: temperată în nord şi tropical-musonică în sud.

Zile naţionale: 15 august (Ziua Independenţei; la această dată, în 1947, India a obţinut independenţa faţă de Marea Britanie) şi 26 ianuarie (la această dată, în 1950, Constituţia Indiei a intrat în vigoare şi a declarat ţara ca fiind republică).

Moneda: rupia indiană

Populaţia: 1,15 miliarde (locul 2 în lume).

Limba oficială: hindi (limba maternă pentru circa o treime din populaţie). Lingua francaeste engleza. Adunările legislative ale statelor din India au posibilitatea să stabilească limba oficială a statelor respective (alta decât hindi), iar un astfel de statut îl au 14 limbi.

Religii: hinduism (80% din populaţie), islam (13% - populaţia musulmană din India este a doua din lume ca mărime, după cea din Indonezia), creştinism (2%), sikhism (2%), budhism (1%) şi altele.

Forma de guvernământ: republică cu un sistem parlamentar, sub forma unei federaţii (formată din 28 de state şi 7 teritorii unionale). India este democraţia cu cea mai mare populaţie din lume.

Preşedinte: Pratibha Devisingh Patil, prima femeie preşedinte a Indiei. Preşedintele este ales, pentru o perioadă de 5 ani, de un colegiu electoral format, după criteriul reprezentării proporţionale, din membrii celor două camere ale Parlamentului. Conform constituţiei, preşedintele Indiei este şi şeful executivului la nivel unional.

Vicepreşedinte: Mohammad Hamid Ansari. Vice-preşedintele îndeplineşte, din oficiu, şi funcţia de preşedinte al camerei superioare a Parlamentului, Rajya Sabha.

Consiliul de Miniştri: Acest organism este condus de un prim-ministru numit de preşedintele ţării, la propunerea partidului sau coaliţiei de partide care câştigă alegerile generale parlamentare, la nivel federal. Preşedintele numeşte şi ceilalţi miniştri, la propunerea premierului.

Prim-ministru: Domnul Narendra Modi

Ministrul afacerilor externeDoamna Sushma Swaraj

Legislativul: Parlamentul federal este format din două camere, Lok Sabha (Camera Poporului) şi Rajya Sabha (Consiliul Statelor), cu structură şi funcţii asemănătoare. Toate legile trebuie adoptate de ambele camere ale parlamentului.

Lok Sabha este alcătuită din 545 de reprezentanţi ai poporului (543 aleşi prin vot direct, 2 numiţi de preşedinte). Fiecărui stat îi este atribuit un număr de locuri proporţional cu populaţia statului respectiv iar durata mandatelor este de 5 ani. Rajya Sabha este compusă din 250 de reprezentanţi, din care 238 sunt aleşi în mod indirect de membrii adunărilor legislative ale statelor, întruniţi pe criteriul reprezentării proporţionale, iar 12 sunt personalităţi în domenii precum literatura, ştiinţa, arta sau ştiinţele sociale şi sunt numiţi direct de preşedinte. Mandatele durează şase ani iar alegeri pentru o treime din locuri au loc odată la trei ani. 

  

“Informare acasă! Siguranţă în lume!”

24.05.2018

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a lansat Campania naţională “Informare acasă! Siguranţă în lume!”, ce are drept scop informarea…

Heritage Tourism Conclave

26.03.2018

La 23 martie 2018, Ambasadorul României în India, dl. Radu Dobre, a participat în calitate de invitat special la ce-a de-a 7-a ediție a…

Chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania

23.01.2018

Chestionarele au ca scop respectarea prevederilor legale privind îndeplinirea obligațiilor fiscale de către persoanele fizice care pleacă din…

Recepția cu prilejul Zilei Naționale a României

30.11.2017

La 28 noiembrie 2017, Ambasada României la New Delhi a organizat, la Hotel Claridges, recepția cu prilejul Zilei Naționale a României. La…